Айфеловата кула ще изключи мигащите светлини един час по-рано от обикновено, съобщи кметът на Париж Ан Идалго във вторник. Тази символична мярка е част от по-широк план за спестяване на енергия, тъй като градът се подготвя за нарастващите енергийни разходи, пише европейската редакция на американския вестник "Политико".

Светлините на емблематичната кула ще изгаснат в 23.45 часа. вместо 1 ч. сутринта. Въпреки това, промяната ще бъде предимно символична: ежечасните светлинни мигания са доста енергийно ефективни и представляват само 4 процента от сметката за енергия на съоръжението, според неговия оператор.

Други мерки ще бъдат по-ефективни. Отоплението в градските сгради ще бъде намалено от 19 на 18 градуса, с изключение на детските ясли и домовете за възрастни хора. Освен това отоплителният сезон ще започне месец по-късно от обикновено. Обществените басейни също ще се пълнят с вода на 26 градуса по Целзий. Някои обществени басейни в Париж и други френски градове вече бяха затворени поради нарастващите цени. Осветлението на обществените паметници също ще бъде изключвано в 22 часа, но уличното осветление ще остане включено.

Идалго се надява да намали разходите за газ и електричество с 10 процента, или около 67 гигаватчаса. Усилията на Париж са част от по-широка тенденция в градове в цяла Европа, които се опитват да намалят потреблението на енергия, като повечето от тях започват с нощното улично осветление.

Белгия налага строги икономии на енергия

Белгия налага строги икономии на енергия

Правителството запазва и социалните мерки и добавя нови