По преценка на финансовия министър на САЩ Тимъти Гайтнър американската икономика няма да изпадне отново в рецесия, съобщава europe.bg

В следващите една до две години икономиката ще набере скорост, каза Гайтнър за телевизия АBC.

„Ще отнеме време, за да се възстановят щетите. После отново ще имаме създаване на работни места и привличане на инвестиции", допълни още той.

Данните сигнализират, че фазата на най-силна конюнктурна динамика вече е отминала САЩ. Все още обезпокоителна е предимно безработицата.

Според Гайтнър, САЩ трябва да се обявят за премахване на бюджетния дефицит. Една стъпка е краят на данъчните облекчения на работещите с най-високи заплати, които са планирани за тази година, каза министърът. От това са засегнати само 2 до 3% от най-богатите американци - онези, които получават повече от 250 000 долара на година.

„Не смятам, че това ще има отрицателен ефект върху растежа", обясни Гайтнър. По-важно е да се помогне на тези, които получават много ниски заплати с намаляване на данъците и да се подкрепят фирмите.

Наскоро подписаната от президента Барак Обама реформа на финансовия пазар също ще допринесе за възстановяването на доверието в икономиката, подчерта Гайтнер. Според него има още какво да се направи на пазара за финансиране на недвижими имоти.

Построяването на една къща трябва да може да бъде платено и занапред. За тази цел трябва да има и държавни гаранции. Секторът на недвижимите имоти се счита за една от причините за глобалната финансова криза, обобщи Гайтнър.