Необходимо е да се възстанови подаването на руски газ през територията на Украйна възможно най-бързо.
Това е първостепенно и въпросът трябва да се реши още днес.

Това заяви директорът на руската компания „Газпром" Алексей Милер (в дясно на снимката - заедно с шефа на европарламента Пьотеринг).

Той е в Брюксел в рамките на делегациите от Русия, Украйна и ЕС, които се опитват да прекратят газовата криза в Европа.
По-рано днес между Милер и директорът на "Нафтогаз Украйна" се проведе кратка среща на 4-ри очи.

"Това е задачата на деня. Ние трябва да я разрешим днес", потвърди в Брюксел председателят на Еврокомисията Ханс Герт Пьотеринг и изрази надеждата си, че до край на кризата ще се достигне много скоро.

От думите на Алексей Милер става ясно, че „Газпром" и ЕС са постигнали договореност да се изпратят независими наблюдатели по газопреносната система на Украйна.

Малко преди това директорът на "Нафтогаз" Олег Дубина също информира, че Украйна няма нищо против да допусне наблюдатели от Евросъюза както на входа, така и на изхода на транзитиращата газопреносна мрежа.

Това се потвърди и от новината, че Украйна е подписала с европейската комисия договор за изпращане в страната на европейски наблюдатели, които да извършат мониторинг да доставките на руски газ за Европа.

Допускането на евронаблюдатели до украинските газоизмервателни станции е едно от основните условия на руската страна.

Москва заявява, че ще възобнови транзитирането на газ, само след като се гарантира контрола с международно участие.

Шефовете на двете ключови компании пътуват вече за Москва. Те пристигнаха в Брюксел заедно с един самолет и с него се прибират.
Очаква се преговорите в руската столица да продължат.