Има реална опасност от нова газова криза за Европа в началото на 2017 година. За това предупреждава с изявление от късно снощи украинската държавна компания "Нафтогаз".

Изявлението се "Нафтогаз" аргументира с отправеното предупреждение от страна на "Газпром", че е възможно да бъдат ограничени доставките в случай на незаконно отклоняване на обеми от транзитния газ от Киев.

"Нафтогаз възприема изявлението на "Газпром" за възможно спиране на газа за европейските потребители като подготовка от страна на Русия за нова газова криза в периода януари-февруари 2017 г. с цел прокарване на собствени интереси в отношенията с ЕС", се посочва в текста, публикуван на страницата на "Нафтогаз".

Като доказателство за твърдението от украинската компания посочват не само изявления от руска страна, но и отказа на "Газпром" да подпише стандартно допълнително споразумение, което двете страни са подписвали вече три пъти. Това споразумение, според "Нафтогаз", ограничава натиска на руската страна за закупуването на допълнителни обеми, които не са нужни на Украйна.

"Нафтогаз" счита обемите от газ, които са достъпни за Украйна за достатъчни за обезпечаване на отоплението и потреблението на украинските потребители", се казва още от изявлението.

Пресслужбата на "Нафтогаз" заявява, че Киев вече се е обърнал към Европейската комисия с искане спешно да изпрати наблюдатели на точките на вход и изход на руския газ, транспортиран по украинската газопреносна мрежа.

От украинската компания подчертават, че те никога не са нарушавали своите отговорности на транзитираща страна.

Вчера ръководителят на "Газпром" Алексей Милер също заяви, че оглавяваният от него концерн има право да ограничи доставките в случай на незаконно отклоняване от Украйна на обеми от транзитирания през нейна територия газ. Два дни преди това същото направи и руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел.

Припомняме, такива "газови кризи" Европа и в частност Украйна преживя през зимата на 2006 и 2009 година, когато от "Газпром" спряха кранчето както на съседната си страна, така и на транзитните газопроводи, които водят към Европа. България също остана на студено, след като запасите бяха изчерпани.
Аргументът на руската компания беше, че от украинска страна се краде природен газ от транзитните количества.

В изявлението на "Нафтогаз" се посочва, че и до този момент "Газпром" не е представил никакви доказателства за нарушения на договорните условия нито през 2006, нито през 2009 година.

Украинската компания предупреждава още, че една такава криза и тази зима, би била напълно изкуствено предизвикана, като обслужваща изключително частни интереси.

"Ние още веднъж потвърждаваме своята готовност да изпълняваме своите ангажименти по транзита в пълно съответствие с договорите, заявява изпълнителният директор на "Нафтогаз" Андрей Коболев.

Според украинските източници една криза, провокирана целенасочено от "Газпром", може да бъде използвана от Русия като средство за натиск върху Европейския съюз с цел искане на подкрепа за газопроводи, заобикалящи Украйна, като например "Турски поток". Отделно на това една газова криза може да служи като коз за прекратяване на антимопонополното разследване, които се води от ЕК спрямо "Газпром".