Контролираният от Кремъл газов гигант "Газпром" увери клиентите си, че позицията му на европейския газов пазар остава сигурна и дори би могла да се подобри благодарение на несекващото търсене на синьо гориво, съобщава "Ройтерс".

Руските доставки на газ за Европа стават все по-политизирани, след като Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г. и разпали сепаратисткия бунт в Донбас, където повече от 10 хил. души бяха убити.

80% спад на нетните приходи отчита "Газпром"

80% спад на нетните приходи отчита "Газпром"

Продажбите на газ за ЕС са се увеличили, но средната цена е наляла

Говорейки на Европейската газова конференция във Виена, председателят на борда на директорите на "Газпром" Виктор Зубков заявил, че делът на компанията на европейския газов пазар, където тя генерира по-голяма част от приходите си, е нараснал през миналата година до рекордно равнище от повече от 35 процента, като през 2016 г. е бил около 33 процента.

Износът на "Газпром" през 2017 г. за Европа и Турция нарасна с 8,1 процента до рекордните 193,9 млн. куб. м, въпреки опитите на Европа да намали зависимостта си от руските енергийни доставки.

За да помогне за запазване на пазарния си дял, "Газпром" дискретно договори цени с големите потребители и се съобрази с правилата на ЕС, които някога пренебрегваше. Източници от "Газпром" заявиха, че са били извлечени поуки от последните поражения на европейския газов пазар.

На конференцията във Виена са присъствали редица ключови клиенти на "Газпром" в Европа, като например австрийската компания OMV и германската RWE.

Заместник-шефът на "Газпром" Александър Медведев е заявил на конференцията, че здравословното търсене на руския газ в Европа ще помогне за поддържането на руския износ на газ около сегашните нива.

Русия се стреми да засили енергийното си влияние в Европа чрез изграждането на повече газопроводи като "Северен поток 2" и "Турски поток", за да заобиколи Украйна.