Ръководството на „Газпром" изобщо не е уверено в стабилността на пазара на природен газ.

Затова и ръководителите на газовия монополист предупредиха инвеститорите, че икономическата криза в Русия да се задълбочава, и то в дългосрочен план, като това е възможно да доведе до ръст на общественото недоволство в страната.

Възможно е да достигнат и до граждански вълнения, предупреждават от „Газпром", цитирани от БиБиСи.

Руските лидери в последните месеци заявяваха, че са успели да избегнат най-тежките последствия от кризата.
Ръководителите от „Газпром" обаче са на друго мнение и в меморандум, посветен на пускането на еврооблигации, посочват, че обрат в кризата не се очаква в близките месеци и че ситуацията в страната може да остане още дълго време „сложна".

Усложняващата се икономическа ситуация и хаосът на финансовите пазари в Русия могат да доведат до увеличаване на безработицата, а също и до неспособност на държавни и частни предприятия да изплащат заплати навреме и в пълен размер, се казва в меморандум, изпратен до Dow Jones.

Също така заплащането като цяло няма да може да покрива увеличаващите се ежедневни нужди на хората.

В меморандума на „Газпром" се казва, че протестните и стачните движения се увеличават и гражданските акции могат да имат и други последствия, като увеличаваща се подкрепа за обновление на централната власт, увеличаване на националистическите тенденции и в това число и ограничаване на чуждестранното участие в руската икономика.

Предупреждението е към потенциалните кредитори на „Газпром" и включва широк спектър от рискове.

Освен това в меморандума се посочва, че „Газпром" може да отложи разработването на газовото находище Щокман в Баренцово море. По първите планове добивът на газ трябваше да започне през 2013 година, но срокът може и да се преразгледа в зависимост от условията на пазара на природен газ.

Запасите на газ там се оценяват за 3.8 трилиона кубически метра и се предвижда да се добият 32.7 милиарда кубически метра на година.

Заради намаленото търсене и свитият пазар обаче „Гапром" вече отложи не един свой проект.

В изявлението на „Газпром" се казва още, че на заседание на съвета на директорите на 21 юни, износът на природен газ за Европа е намалял с 32.2% в сравнение със същия период на миналата година.

Износът за съседните страни е намалял с 53.9%, а вътрешните продажби с 6.2%.
При това експортните цени на газта, достигнали до максимума си през август септември 2008 година, са паднали почти наполовина: от 450 - 500 долара до 250 долара за хиляда кубически метра.