Германският канцлер Ангела Меркел категорично заяви, че Германия и Европа ще направят всички необходимо, за да защитят еврото и Еврозоната.

По думите й еврото и Еврозоната сами по себе си са стабилни, но известни страни-членки на Съюза имат дългови проблеми. В тази връзка тя посочи, че необходимо бързото одобрение на спасителния финансов механизъм за Гърция.

Според Меркел Италия трябва да изпрати ясни спешни сигнали относно ангажимента на страната за провеждане на бюджетните реформи, заложени в нейната средносрочна програма на сурови икономии.

Канцлерът отрече, че на днешната извънредна среща на лидерите от ЕС ще се обсъжда Италия и солидния натиск върху италианския дългов пазар от края на миналата седмица насам, информира Money.bg.

По-рано днес говорителят на германското правителство съобщи, че Германия има пълно доверие, че правителството на Италия ще предприеме мерките и решенията, заложени в средносрочния план на сериозни бюджетни икономии в страната.

Той подчерта, че е необходимо втория пакет финансова помощ за Гърция да бъде одобрен бързо и че новата програма за Гърция в момента е топ приоритетът за срещата в Брюксел.