Германия се отказва от ядрената енергетика, слагайки край на продължила десетилетия борба. Последните три централи в Германия трябва да бъдат затворени до събота, пише The New York Times.

Трите оставащи ядрени централи в Германия ще бъдат затворени до събота, което ще сложи край на производството на атомна енергия в най-голямата икономика в Европа. Но това се случва в момент, когато континентът се бори с въпроса дали може да осигури достатъчно енергия, за да задвижи икономиките си и да поддържа домовете топли, като същевременно постига амбициозни климатични цели.

Ходът на Германия я прави откъсната от голяма част от индустриализирания свят. Великобритания, Финландия и Франция удвояват ядрената енергия като източник на надеждно електричество и изключително ниски въглеродни емисии. Миналата година Полша подписа с Westinghouse Electric за изграждането на първата си атомна електроцентрала.

Някои социологически проучвания показват, че дори германците, които някога са били до голяма степен за затварянето на ядрените централи в тяхната страна, изпитват съмнения. В проучване, поръчано от най-големия германски всекидневник Bild, 52 процента са против прекратяването на ядрената енергия, като се има предвид, че страната се откъсна от зависимостта си от изкопаемите горива от Русия.

Робърт Хабек, министър на икономиката и член на партията на Зелените, настоява, че Германия може да управлява затварянето на АЕЦ. По думите му сигурността на енергийните доставки в Германия е била гарантирана през тази трудна зима и ще продължи да бъде гарантирана. Нашата енергийна система ще бъде структурирана по различен начин: до 2030 г. ще имаме 80 процента възобновяема енергия, добави той.

Ядреният дебат направи нов завой миналата година, когато Германия беше изправена пред първата си зима без гориво от Русия. Докато служителите призоваха бизнеса и потребителите да намалят потреблението на енергия или да се изправят пред режими, канцлерът Олаф Шолц удължи живота на последните три централи до 15 април, за да осигури достатъчно енергия на разумна цена до пролетта.