Повече от 4000 гръцки фирми, използващи името "Македония" за своите продукти, трябва да ги регистрират в компетентните европейски и международни агенции, преди да влезе в сила споразумението относно името на БЮРМ, съобщава "Грийк рипортър".

Собствениците на фирми трябва да регистрират произхода на продуктите си така, че да не бъдат объркани с продукти, идващи от Бивша югославска република Македония, ако и когато договореното име "Северна Македония" стане официално за балканската страна.

Федерацията на бизнеса в Северна Гърция предупреждава собствениците на бизнес и индустрията за ситуацията и ги приканва да действат бързо, за да избегнат объркване на международния пазар.

"Бизнесът трябва да действа бързо", коментира Атанасиос Саввакис и допълва, че досега никоя гръцка компания не е регистрирала своя продукт на Световната организация за интелектуална собственост - WIРO, като Македонски. Вместо това, две компании в БЮРМ вече са го направили.

Разходите за регистрация на техните продукти не са малки, разходите за регистрация на всеки отделен продукт в европейските агенции, включително съдебните такси, възлизат на около 2 000 евро. За да се регистрира в Световната организация за интелектуална собственост, съответната цена е 8 000 долара на продукт.

Македонска млечна промишленост в Солун, в търговската си марка подчертава, че техните продукти идват от македонски ферми. Има и компании с имена Македонска хартия, Македонски текстил, Македонска ферма за щрауси, Македонски хотели, Македонски метални индустрии, винопроизводители Македония и др. Всички тези компании ще имат проблеми в бъдеще и да се отличават от бизнеса в БЮРМ, освен ако не регистрират своите продукти, за да означат гръцкия си произход.

Същото важи и за деликатеса "Македонска халва".