Шведският производител на телекомуникационно оборудване Ericsson съобщи в петък, че съкращава 8% от работната си сила в световен мащаб, за да намали разходите си, съобщи АП.

Агенцията отбелязва, че това е поредното от вълната съкращения в технологични компании.

Базираната в Стокхолм компания, която предоставя оборудване за високоскоростни безжични мрежи 5G, заяви, че очаква да съкрати 8500 служители през тази година и през 2024 г. като част от стратегия за намаляване на разходите си с 9 млрд. шведски крони (857 млн. долара) до края на тази година.

"Нашата цел е да управляваме процеса във всяка страна справедливо, с уважение, професионализъм и в съответствие с местното трудово законодателство", се казва в изявление на Ericsson.

През декември компанията обяви стремежа си към намаляване на разходите. В петък тя заяви, че очаква да види резултати през второто тримесечие, тъй като опростява и става по-ефективна, включително съкращава работната си сила от около 105 000 души в целия свят.

"Работим също така върху доставката на услуги, доставките, недвижимите имоти и ИТ. Вече започнахме да прилагаме и ускоряваме различни инициативи, които да ни помогнат да постигнем" целта за съкращаване на разходите, заявиха от Ericsson.

Това се случва в момент, когато през последните месеци технологични компании, от Spotify и Amazon до Microsoft и Meta - майка на Facebook, съкратиха хиляди работни места. През последните няколко години те започнаха да наемат служители, тъй като търсенето на техните продукти, софтуер и услуги нарасна, а милиони хора работеха и учеха от разстояние по време на пандемията COVID-19.

Миналия месец Ericsson отчете печалба от 1,86 млрд. долара и приходи от 26,93 млрд. долара за 2022 г.