Британската компания KAZ Minerals, един от водещите производители на мед в Казахстан, замразява инвестициите си в проекта за разработване на рудната зона Баим в Чукотка.

Според руската агенция "Интерфакс" тя е планирала да построи там до 2028 г. завод за добив и преработка, в който да произвежда 70 милиона тона медна руда годишно, както и злато.

Казахската компания поръча плаващи енергийни агрегати на руската "Атоменергомаш" (дъщерно дружество на "Росатом") за захранване на мината, но отложи датата на пускане в експлоатация.

През 2019 г. KAZ Minerals вече е инвестирала 900 млн. долара в проекта, което го прави един от най-големите руско-казахстански съвместни проекти.

Според съобщения в американските медии Русия вероятно е поискала от Казахстан да се присъедини към руските окупационни сили в Украйна, но е получила отказ.

През октомври именно Казахстан обяви, че страните от Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) няма да участват във войната на Русия срещу Украйна.

Също така президентът Касим-Жомарт Токаев отказа да признае легитимността на така наречената "ЛДНР", която Русия се опита да анексира.

Освен това Казахстан заяви готовността си да се погрижи за руснаците, които са избягали от мобилизация, като гарантира тяхната безопасност и предложи да посредничи в мирните преговори между страните.

Казахските власти също изпратиха хуманитарна помощ на Украйна. Заслужава да се отбележи, че доставките са извършени със самолет през Полша.