"Шел" обяви, че ще напусне всички проекти с руската газова компания "Газпром", включително своя дял в газовото съоръжение Сахалин-II, Салим петролиум дивелопмънт и енергийното предприятие Gydan.

"Решението ни да напуснем е взето с убеждение. Не можем - и няма да стоим настрана. Нашият непосредствен фокус е безопасността на нашите хора в Украйна и подкрепата на нашите служители в Русия. Ние също така ще работим върху подробните бизнес последици, включително важността на сигурните енергийни доставки за Европа и други пазари, в съответствие със съответните санкции", каза изпълнителният директор на компанията Бен ван Бюрден.

ЕС налага санкции и на Путин и Лавров

ЕС налага санкции и на Путин и Лавров

Символично оставя вратата за дипломация

"Шел"  също така планира да прекрати участието си в газопровода "Северен поток 2" от Русия до Германия. Германия вече спря проекта. 

"Шел" също така работи с хуманитарни агенции, за да предостави помощ в усилията за подпомагане на фона на ескалиращото напрежение в кризата в Украйна.

"Шокирани сме от загубата на човешки живот в Украйна в резултат на безсмислен акт на военна агресия, който застрашава европейската сигурност", казват от компанията.

В края на 2021 г. "Шел" е имал около 3 милиарда долара дълготрайни активи в предприятия в Русия.

Вчера конкурентната "Бритиш петолиум" (BP) се отказа от дела си в руския петролен гигант "Роснефт". Това може да струва на западния енергиен концерн над 25 млрд. долара.