Икономиката на САЩ е отбелязала значителен ръст през лятото, което се дължи най-вече на нарасналите разходи на потребителите и на бизнеса. Това дава леко успокоение след безпокойството, че страната може да изпадне в рецесия отново.

От юли до септември БВП на САЩ е нараснал с 2,5% на годишна база в сравнение с предходните три месеца, заявиха от министерството на търговията. Икономическите данни са по-добри от прогнозата на анализаторите, които очакваха 2,3-процентен ръст.

Така, след слаб ръст от 0,4% през първото и 1,3% през второто тримесечие, американската икономика започва да се съживява.

Предварителните данни сочат, че ръстът през третото тримесечие е бил подкрепен основно от бизнес инвестициите и потребителските разходи. Потребителските разходи, които са движещата сила на икономиката на САЩ, са допринесли в значителна степен за икономическия ръст, като са се повишили на годишна база с 2.4%. За второто тримесечие е отчетен ръст от 0.7%.

Бизнес разходите пък са скочили с 16.3%, след като нараснаха с 10.3% през предходното тримесечие.

Разходите на федералното правителство и нарастващият експорт също са помогнали на икономическия ръст, докато запасите и разходите на локалните правителства са повлияли негативно върху БВП.

Въпреки тези добри данни, някои икономисти продължават да са обезпокоени, че сигналите за засилването на икономическото възстановяване в САЩ може да се окажат временни и че има риск от ново забавяне на растежа към края на годината, предвид все още високите нива на безработица, проблемния жилищен сектор, стагнацията в заплащането на труда и солидния спад на потребителското доверие за октомври до най-ниските нива от повече от две години насам.