Търсенето на имоти от потенциални чуждестранни купувачи е нараснало тази година с 25 процента в сравнение с 2018 г., показва анализ на сайта за реклами за имоти "Спитогатос". Движещата сила на този шум от инвестиции в местния пазар на недвижими имоти е съставена от американци, германци и британски ловци на къщи, както и от холандци.

Китайските купувачи са на пето място в класацията, потвърждавайки постоянното си търсене на имоти в контекста на програмата, която им предоставя разрешения за пребиваване, като същевременно показват, че все още има някакъв начин за тях, преди да станат най-динамичната група чуждестранни инвеститори в гръцките недвижими имоти.

Тази диаграма не се основава на действителни придобивания, а по-скоро на онлайн търсене на активи в Гърция. В този контекст американците са най-активните потенциални купувачи, като фокусират вниманието си върху имоти на Санторини, в Глифада и Миконос.

За разлика от тях германските граждани се интересуват повече от имоти в Северна Гърция, особено в центъра на Солун, както и Каламария и Кавала. Това е съвсем различно в миналото, когато акцентът беше върху селските домове на Крит и в Пелопонес, поради нарасналия интерес към имоти под наем вместо за лично ползване.