Премиерът на Индия Нарендра Моди ще сложи като приоритет приключването на сделките за свободна търговия с Великобритания и Оман, предава "Ройтерс", позовавайки се на техни източници. Това той ще направи през първите 100 дни на следващото правителство, ако бъде преизбран на предсточщите избори, както сочат и прогнози. 

Индийският премиер определя интегрирането на Индия в световната търговия като ключов приоритет.

Моди поиска от индийските министри да направят годишни цели за следващите пет години, които да отговарят на плана на правителството за първите 100 дни, ако то се състои, който ще акцентира върху растежа на икономиката на Индия.

В рамките на 100-дневния план, Министерството на икономиката трябва да представи договорите с Великобритания и Оман, тъй като преговорите и по двете сделки са почти финализирани.

Индия не спира търговските преговори въпреки напрежението с Великобритания

Индия не спира търговските преговори въпреки напрежението с Великобритания

Ню Делхи е гневен на Лондон заради протест на сикхски сепаратисти

Някои от целите ще се обсъдят на 1 май, когато Индия ще е по средата на седмата фаза на предстоящите избори. Тази фаза ще започне на 19 април, а гласовете ще се преброят на 4 юни, когато ще се разбере дали Моди ще може да се бори за редкия трети мандат.

Министерството на икономика, както и кабинетът на Моди не са коментирали още тази информация, пише "Ройтерс".

От британското министерство на бизнеса и търговията са коментирали, че двете страни "продължават да работят за амбициозна търговска сделка". Те също допълват, че не могат да дадат подробности, но ще подпишат сделка, която е "честна, балансирана и в крайна сметка в най-добрия интерес на британския народ и икономика."

Заради предстоящите избори в Индия, двете страни спряха преговорите, които водят вече от две години. Същевременно потвърдиха ангажимента си за нов договор, насочен към удвояване на търговията им до 2030 г.

Великобритания също провежда избори тази година.

Оман не са коментирали. Индийският и оманският министър на икономиката се срещнаха през декември миналата година. Тогава те са поискали от своите преговарящи екипи да приключат преговорите по всеобхватен договор и по-бързо да подписват сделката.

Търговията между страните се е увеличила повече от два пъти за две години до 12,39 милиарда долара през последната фискална година.

 Индия се свързва с Европа през Близкия изток

Индия се свързва с Европа през Близкия изток

Индия и Обединените арабски емирства подписаха във вторник споразумение за търговски коридор