В петък Индия наложи забрана на 19 категории пластмасови продукти за еднократна употреба.

Забраната на пластмасовите изделия за еднократна употреба включва сламки, прибори за хранене, клечки за уши, опаковъчни фолиа, пластмасови пръчици за балони, бонбони и сладолед, цигарени кутии и други продукти, се казва в изявление на правителството на министър-председателя Нарандра Моди.

Правителството засега е освободило от забраната пластмасовите торбички, но е поискало от производителите и вносителите да увеличат дебелината им, за да насърчат повторната им употреба.

Мярката е първият етап от правителствения план за постепенно премахване на употребата на пластмаса. Продуктите от списъка са забранени за производство, внос, съхранение и разпространение.

Бизнесът поиска от властите да отложат забраната, за да предотвратят загубата на работни места при високите нива на инфлация, но индийското правителство им отказа, посочва CCN.

По данни на индийските власти през 2020 г. страната е произвела 4,1 милиона тона пластмасови отпадъци.

Пластмасовите отпадъци се превърнаха в значителен източник на замърсяване в Индия, втората по население страна в света. Бързият икономически растеж подхранва търсенето на стоки, които се предлагат с пластмасови изделия за еднократна употреба, като сламки и прибори за хранене за еднократна употреба.

Но в Индия липсва организирана система за управление на пластмасовите отпадъци, което води до широко разпространено изхвърляне на отпадъци. Улиците в градовете са осеяни с използвани пластмасови изделия, които в крайна сметка задръстват канализацията, реките и океаните.

Някои експерти смятат, че прилагането на забраната може да се окаже трудно. За целта правителството реши да създаде контролни пунктове, които да проверяват всяка незаконна употреба, продажба и разпространение на пластмасови продукти за еднократна употреба.

Замърсяването с пластмаса на планетата може вече да е непоправимо

Замърсяването с пластмаса на планетата може вече да е непоправимо

"Нивата на пластмасовите емисии в световен мащаб могат да предизвикат ефекти, които няма да можем да обърнем"