Ирландското правителство представи поредица от строги мерки, целящи да помогнат на страната да преодолее дълговата криза.

Според властите с тези действия се цели през следващите 4 години да се спестят 15 милиарда евро, съобщава vesti.ru.

Планът предвижда да бъдат реализирани икономии за 10 милиарда евро от намаление на разходите и да се получат постъпления от 5 милиарда евро от увеличение на данъците.

Правителството планира намаляване на минималната заплата, въвеждането на нов данък върху недвижимото имущество и хиляди съкращения на работни места в обществения сектор.

Предвижда се съкращаване на близо 25 хиляди работни места в обществения сектор, намаляване на социалните разходи и събиране на почти 2 милиарда евро повече от данъка върху доходите.

Правителството преговаря с ЕС и МВФ за отпускане на финансова помощ на стойност близо 85 милиарда евро.

Планира се и повишаване на ДДС от 21 на 22% през 2013 година, а през 2014 години - до 23%.

Имам надежди за бъдещето, че този план е още една стъпка към увеличаване на доверието за национално възстановяване на икономиката, още един знак по пътя към възстановяването, заяви ирландският премиер Брайън Коуен.

Ирландия се надява до 2014 година да сведе бюджетния си дефицит до 3% от БВП, колкото е определеният праг за еврозоната. Тази година се очаква ирландският дефицит да достигне 32% от БВП - рекорд в съвременна Европа.