Правителството на Испания одобри програма за помощ в размер на 11 млрд. евро за подпомагане на затруднените малки и средни фирми и самостоятелно заетите работници, за да се справят с икономическите последици от пандемията от коронавируса, информира "Франс прес".

Пакетът, който има за цел да предотврати фалити, ще включва 7 млрд. евро като пряка помощ, уточни министърката на икономиката Надя Калвино на пресконференция.

"Въпросът е да се поеме отговорност за предотвратяване на възможни корпоративни проблеми с платежоспособността", които биха могли да "подкопаят" икономическото възстановяване на Испания, отбеляза тя след одобрението на мярката по време на извънредно заседание на кабинета.

Неочакван скок на безработицата в Германия, в Испания удариха 4 млн. без работа

Неочакван скок на безработицата в Германия, в Испания удариха 4 млн. без работа

Процентът на безработните остава непроменен в сравнение с предишния месец на ниво 6,0%

Това ще бъде първата директна държавна помощ за компании от началото на здравната криза миналата година. Досега държавната подкрепа е под формата на държавни заеми и национална схема за излизане в отпуск.

Помощният пакет включва също 3 млрд. евро за преструктуриране на дълга на компании и 1 млрд. евро за капиталови инжекции.

Социалистическият премиер Педро Санчес обяви помощния пакет миналия месец, без да дава подробности как ще бъдат разпределени средствата.

Туристическият сектор и други отрасли, силно засегнати от пандемията, месеци наред искаха от правителството директна помощ, която да им помогне да се справят с фиксирани разходи като наеми и комунални плащания.

Влиятелната ръководителка на испанския банков гигант "Сантандер" Ана Ботин също призова за директна държавна помощ за затруднените фирми през януари.

До този момент правителството отхвърляше този вариант. Вместо това то отблокира 116 млрд. евро в кредитни линии от началото на пандемията.

Испания готви ваксинационни паспорти през май

Испания готви ваксинационни паспорти през май

Майорка и Ибиса искат първи да посрещнат чуждестранни туристи с ваксинационни паспорти

То също така похарчи 40 млрд. евро, за да осигури на излезлите в отпуск работници 70 процента от основната им заплата и да помогне на самонаетите и преведе 24 млрд. евро на регионалните правителства за разходи за здравеопазване и образование.

Миналата година администрацията на Санчес също така създаде фонд в размер на 10 млрд. евро за спасяване на фирми в "стратегически сектори", които се смятат за жизнеспособни, но изпитват проблеми с платежоспособността.

"Днес направихме още една стъпка по отношение на защитната мрежа, която използвахме, за да защитим нашия производствен сектор", написа Санчес в "Туитър" след заседанието на кабинета.

Испанската икономика се сви рязко с 11 процента през 2020 г., една от най-слабо представящите се в еврозоната, с ключовия си туристически сектор, тежко ударен от пандемията.

Испания отчете невиждан спад на чуждестранните туристи от 51 г.

Испания отчете невиждан спад на чуждестранните туристи от 51 г.

Пандемията от коронавирус опустоши един от най-важните икономически отрасли в Испания

Броят на регистрираните безработни в Испания е скочил с близо 23 процента през миналата година до около 3,9 млн. души според данни на министерството на труда.

Държавния дълг на страната възлиза на 1,3 трлн. евро в края на декември, което е с 10% повече от декември 2019 г., тъй като публичните разходи нараснаха, а доходите се свиха.

Испания е тежко засегната от пандемията, като досега е регистрирала над 73 000 починали от над 3,1 млн. заразени.