Италиански предприемач и собственик на фабрика за производство на капсули и запушалки за винарската индустрия, остави на своите служители премия на обща стойност един милион и половина евро, с което приятно изненада персонала от 280 души, предаде кореспонденът на БНР в Италия.

Пиеро Маки, основал своята фабрика "Енопластик" недалече от град Варезе през 1957 година. Благодарение на неговия новаторски нюх, производството на всякакъв вид тапи за винарската индустрия се развива успешно.

Разкрива филиали в Испания, Нова Зеландия, Австралия и САЩ без да засегне работата на фабриката в Италия, където отношението към персонала е като в семейство, цари уважение към човека и към труда му.

В производството аетост намират цели семейства, а който излезе в пенсия предлага близък на своя пост. "Едно житейско колело създаващо просперитет, взаимна сигурност и доверие между собственик и трудещи се", разказват работниците.

Връх на това потвърждение е наследството от един милион и половина евро, което Пиеро Маки остави на тях. Той почина на 87 години през юли миналата година. Съобразно завещанието, семейството му разпредели сумата между служителите към заплатите за Коледа. Прие се като послание, да се цени повече човекът, а не машината.