Политиката на САЩ неволно доведе до укрепване на руската икономика, пише National Interest.

Става въпрос за енергийния сектор. По-конкретно, списанието подчертава, че американските санкции срещу Венецуела и Иран повлияха на това. Отбелязва се, че тъй като произведеният в тези две страни петрол в няколко отношения е сходен, бившите партньори на Каракас и Техеран преминаха към руския петрол след въвеждането на ограничителни мерки.

ЕС одобри поправки в Газовата директива, засягащи морските газопроводи

ЕС одобри поправки в Газовата директива, засягащи морските газопроводи

Добиващата компания не трябва да притежава тръбопровода, по който се доставя нейният газ

Друга "случайна помощ" на Русия е търговската война между Китай и Съединените щати, която позволи на руските енергийни компании да се укрепят на китайския пазар. Изданието подчертава, че след като Пекин наложи реципрочни акции на американските производители на втечнен природен газ, китайските енергийни компании започнаха да купуват акции в руски проекти за втечнен природен газ в Арктика.

Освен това, добавя списанието, през 2016 г. Русия изпревари Саудитска Арабия по отношение на износа на петрол за Китай и стана най-големият петролен партньор на Пекин, а след пускането на силата на Сибир тази година, 38 милиарда кубически метра синьо гориво също ще бъдат доставени в Китай и по този начин Пекин ще заеме второто място след Берлин по отношение на закупуването на руски газ.

"Газпром" и Южна Корея подновяват преговорите за газопровод през КНДР

"Газпром" и Южна Корея подновяват преговорите за газопровод през КНДР

Проектът е обсъждан още през 2011 г. и сега ситуацията е променена

През последните години руският износ на газ за Европа се увеличава и до края на 2018 г. "Газпром" достига рекордни продажби на континента. Смята се, че след приключването на проектите "Северен поток 2" и "Турски поток" тази година Москва ще продаде допълнителни 86,5 милиарда кубически метра от този ресурс.