Всяко шесто дете в Германия минава за бедно. До този извод стига Организацията за стопанско сътрудничество и развитие, съобщава "Дойче веле".

Тези изводи обаче учудват на фона на факта, че в сравнение с други индустриални държави Германия изразходва до 20 % повече пари за подкрепа на бедни семейства. Коя е тогава причината за високия процент на детска бедност в страната?

 

Детските възлизат на 164 евро месечно

За дете в Германия може да се разчита на държавна подкрепа и на подкрепата на други институции. 40 % от парите се предоставят пряко на родителите, а останалите средства отиват за проекти за грижи за децата, като например детски градини. От някои видове помощ полза имат заетите в трудовия процес родители, а друг вид помощи са предназначени специално за безработни родители.

Надбавката за дете от момента на неговото раждане е 164 евро на месец, като след третото дете сумата е по-голяма. Работещи майки получават от здравната осигуровка така наречените пари по майчинство. Тяхното трудово възнаграждение се изплаща шест седмици преди и осем седмици след раждането на детето, макар че през това време те не ходят на работа. Освен това може да се подаде заявка и за така наречените родителски пари. В продължение на 14 месеца държавата плаща две трети от последната нетна заплата, максимално 1 800 евро на месец и минимум 300 евро, ако не е налице редовно трудово възнаграждение.

За справка - средната брутна заплата в Германия е около 3 300 евро на месец. Като се приспаднат данъци и други такси, нето остават 1 800 евро. Следователно максималните родителски пари възлизат на средната нетна заплата. Деца, чиито родители са безработни, имат право на допълнителна държавна помощ, която в зависимост от възрастта варира между 215 и 360 евро месечно. Допълнително се предоставя още финансова и непарична помощ. Екзистенц-минимумът, по който се ориентира държавната помощ, възлизаше през 2008 година на 6 000 евро годишно за възрастен и на 3 000 евро на година за дете.