Капитанът на круизния кораб "Коста Конкордия" не е предал вярна информация нито на компанията, нито на екипажа си, след като корабът се натъкнал на риф.

От компанията съобщиха, че са говорили с капитана близо 20 минути след крушението на 13 януари, но не са могли да окажат адекватна помощ, тъй като думите му не отговаряли на истината.

Капитан Франческо Скетино казал само, че има проблеми на борда, но не споменал нищо за подводна скала. Членовете на екипажа също не били информирани колко сериозно е положението.

Припомняме, на 13 януари "Коста Конкордия" се сблъска с подводните скали близо до остров Джилио и частично потъна. Загина 11 души. По последни данни още 21 са в неизвестност.

Вчера италианското правителство обяви извънредно положение в района на катастрофата заради опасността от екологична катастрофа, в случай че намиращото се в цистерните на лайнера гориво бъде изпуснато във водите на Тиренско море.

При инцидента корабът е бил зареден с 2400 тона гориво. Това заплашва с унищожение екосистемата в района на инцидента, който е морски резерват.

Според експерти, изтеглянето на горивото може да отнеме до 28 дни. Ако обаче корабът потъни по-дълбоко операцията може да се окаже невъзможна.