Китай заема първо място в света по обем на инвестиции в екологични видове енергия за 2010 година. Това се посочва в доклад на изследователския фонд Pew „Кой ще победи в надпреварата за екологично чисти видове енергия", пише електронното издание Нюз.Ру. Германия е втора, а на трета позиция са САЩ.

Докладът е посветен на проучване на инвестициите на страните от Г-20 и ЕС. В него обаче не се разглеждат Русия и Саудитска Арабия, които са членки на Г-20 заради нищожните инвестиции, които правят в „зелена" енергетика.

За изминалата година САЩ са вложили 34 милиарда долара в тази област, което е с 51 % повече от инвестициите през 2009 година. Китай е инвестирал 54,4 милиарда долара, а Германия 41,2 милиарда долара.

Независимо че недостатъчно развитата енергийна политика на САЩ не прави достатъчно за използване на вятърната и слънчева енергия, тази страна продължава да е лидер по ефективно използване на енергия.

Според доклада 20-те най-развити страни са успели да вложат в „зелени" енергийни технологии 33 % повече инвестиции (198 милиарда долара) в сравнение с 2009 година.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви в послание към Конгреса, че към 2035 година американските електростанции трябва да произвеждат главно „чиста" електроенергия, в това число от чисти въглища и природен газ.