Китай премахна ограниченията от ерата на пандемията за групови пътувания за повечето страни, включително ключови пазари като Съединените щати, Япония, Южна Корея и Австралия, което ще се отрази позитивно на туризма в тези страни, предава Ройтерс.

Решението беше обявено от китайското министерство на културата и туризма в четвъртък и влиза в сила незабавно.

Преди пандемията туристите от Китай харчеха повече от туристите от която и да е друга страна по време на своите пътувания - общо 255 милиарда долара през 2019 г., като организираните туристи осигуряваха около 60% от тази сума.

Липсата им след пандемията доведе до финансови проблеми за много зависими от туризма бизнеси по целия свят.

Министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо описа стъпката като "значителна победа" за туристическата индустрия на САЩ и каза, че е резултат от "месеци упорита работа" между Министерството на търговията на САЩ и китайското министерство на културата и туризма.

Германия и Великобритания също са сред страните, за които ограниченията бяха премахнати, но Канада, която има особено обтегнати политически отношения с Китай напоследък, не попада в списъка.

Това беше третият списък на Китай с държави, които получават одобрения. Първата партида, одобрена през януари, включваше 20 държави като Тайланд, Русия, Куба и Аржентина. Втората партида през март включваше 40 държави, сред които Непал, Франция, Португалия и Бразилия.

Китай никога не е обяснявал поетапния си подход към одобренията, но анализаторите отбелязват, че страните, които по-бавно получават одобрение, са имали по-голямо политическо и/или търговско напрежение с Пекин.

Този ход беше приветстван и от японския премиер Фумио Кишида, както и от министрите на туризма в Южна Корея и Австралия, които казаха, че това ще даде тласък на техните икономики.

Международните полети до и от Китай са се възстановили до едва 53% от нивата от 2019 г. към юли.

Това до голяма степен се дължи на проблемите с персонала за много глобални авиокомпании, които са ограничили полетите по повече маршрути, бавното издаване на визи за китайски пътници на фона на изоставането в много западни страни и "кашлящата" китайска вътрешна икономика, която обезсърчава много китайци да харчат големи суми за пътувания.

Германската контраразузнавателна агенция предупреди за засилената шпионска дейност на Китай

Германската контраразузнавателна агенция предупреди за засилената шпионска дейност на Китай

Ключово решение на Берлин