Комунистическите власти в Пекин планират да открият кредитна линия от $ 5 млрд. за гръцките корабособственици, които да модернизират флота си с изграждане на кораби в Китай, предаде ЕРТ.

Китай държи около една трета от световния пазар на корабостроенето, докато гърците са лидери в световната морска търговия.

Гръцкият търговски флот играе ключова икономика в икономиката, защото осигурява около 20% от БВП на страната. Гръцките корабособственици контролират 18% от световния търговски тонаж и почти половината от тонажа на ЕС.

Това няма да е първата инвестиция на Китай в Гърция. Компанията „Коско" (Cosco) миналата година купи за 1 млрд. долара товарния терминал на пристанището в Пирея и вече изрази надежда да увеличи инвестициите си. Това позволява на китайската компания да има стратегически транспортен център за експанзията си в Европа.

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу и премиерът на Китай Вън Цзябао, изтъкнаха взаимно желание за засилване на двустранните отношения на всички нива. Приветствайки Цзябао, който пристигна на тридневно официално посещение в Гърция, Папандреу изрази надеждата на страната си отношенията с Китай да станат още по-здрави.

"Нашите две страни, също толкова антични, колкото и съвременни, трябва да интензифицират отношенията си във всички сфери," посочи китайският премиер.

Освен това Пекин е уверил Атина, че ще купи гръцки държавни облигации, когато страната се върне на пазарите, съобщи за Ройтерс гръцки правителствен представител. Георгиос Папандреу заяви на пресконференция днес, че Китай има желание да инвестира в Гърция в трудно за страната време.

Китайският премиер Вън Цзябао пристигна на посещение в Гърция, по време на което ще гарантира за увеличаване на инвестициите в обхванатата от рецесия държава, информира агенция Ройтерс. Това е първата визита на китайски премиер в Гърция от 24 години насам. Според китайски представители Вън Цзябао, който от Гърция започва обиколката си на европейски държави, ще гласува вот на доверие на икономиката на Гърция.

През последните месеци комунистическите власти в Поднебесната империя активно се завръщат на международната сцена с масирани инвестиции в ключови сектори на международната икономика.

Атина преди седмици успя да подпише споразумение с Катар за 5 млрд. долара за развитие на инфраструктурата си.