Китaй започва поредната реформа на държавните предприятия. Както предава руската бизнес медия РБК с позоваване на китайските средства за масово осведомяване, всички държавни компании към края на 2010 ще бъдат обединени в 80 или 100 холдинга, предаде Money.bg.

Предполага се, че половината от тях ще бъдат способни да се конкурират с водещите световни транс-национални корпорации. Реформата ще се координира от Специална комисия по управление на активите при държавния съвет на КНР. В течение на три години тя ежегодно ще преструктурира най-малко 19 държавни компании.

Китай поетапно осъществява реформи на държавните си предприятия от края на 1980-те. През 2003 броят им възлезе на 196, но в началото на 2007 се съкрати до 157. Правителството дълго време не се решаваше на рязко снижаване количеството на държавните компании, тъй като това бе свързано със заплаха от съкращаване на работни места и ръст на социалното напрежение. За първите месеци на тази година бяха ликвидирани само две предприятия, които работят на загуба.

При създаването на новите холдинги Китайското правителство ще отдели специално внимание на седем отрасли: енергетика, нефт и неф­тена химия, телекомуникации, гражданска авиация, морски товарни превози, добив на въглища и производство на военна техника.

Държавните активи ще останат и в редица предприятия от автомобилната промишленост, високите технологии, строителната индустрия и металургията. При това една от главните задачи е до 2010 да се изкарат 30 - 50 холдинга на световно равнище.

По мнение на експерти, част от малките предприятия в хода на реформата ще бъдат продадени на частници. Продажбата на неголеми части надали ще донесе много финансови средства, но ще позволи укрупняване. Дори и холдингите да останат под шапката на държавата, системата на управление на компаниите ще се подобри.

Реформата потвърждава намерението на Пекин да следва стратегия ориентирана „навън", която бе разработена на границата между XX и XXI век от бившия лидер на КНР Цзян Цзъмин. Стратегията предвижда многократен ръст на износа и на БВП, а също и завладяване на световните пазари. Засега най-големи успехи Китай има в сферата на енергетиката. Китайските корпорации CNPC, Sinopec и CNOOC са добре известни в чужбина.

Обаче заедно с това за успешната конкуренция със световните корпорации повечето компании от Китай трябва да се избавят от товара на социализма: производства на загуба, остаряла система за управление, да се откажат от практиката за не-връщане на кредити. Пред китайските власти стои задачата за ориентация към качеството.

Според руски експерт, в управлението на държавните компании е навлязло ново поколение мениджъри, възпитани в западна корпоративна култура. Китайските корпорации в последните години успешно възприемат новите модели работа на западните пазари. Най-мощни и перспективни са държавните предприятия на Китай в авиационната и космическата сфера, в машиностроенето и суровинната индустрия.