Изпадналото във финансови затруднения правителство на Куба обяви, че цените на горивата ще скочат с повече от 500% от 1 февруари, съобщава "Франс прес".

Този ход е част от поредица от икономически мерки, насочени към намаляване на дефицита.

Цената на литър обикновен бензин ще се повиши от 25 песо (20 щатски цента), достигайки 132 песо, а цената на първокласния бензин ще скочи от 30 на 156 песо, посочи министърът на финансите и цените Владимир Регейро.

Властите уточниха и че туристите в островната държава ще плащат за гориво в чуждестранна валута.

В края на декември правителството на Куба, което субсидира почти всички основни стоки и услуги, обяви серия от мерки, насочени към намаляване на дефицита в момент на тежка икономическа криза в страната.

По официални данни кубинската икономика се е свила с 2% през 2023 г., а инфлацията е достигнала 30%.

В края на миналия месец министърът на икономиката Алехандро Хил призна, че правителството вече не може да продава горива на "субсидирани" цени, тъй като страната, ръководена от комунистите, не разполага с чуждестранна валута и от десетилетия е под наказателно ембарго от страна на САЩ.

"Куба не може да поддържа цената на горивото, което е най-евтиното в света в сравнение с цените в други страни", заяви Хил.

Кубинският бензин е "много евтин, но ако го сравните със заплатите в страната, всъщност бензинът е много скъп", отбеляза икономистът Омар Еверлени Перес и добави, че новата ценова структура ще засегне "цялото общество".

Правителството обяви и 25-процентно увеличение на цените на електроенергията за основните потребители в жилищните райони, както и поскъпване на цените на природния газ.

Стана ясно и че Централната банка проучва възможен нов обменен курс спрямо долара. Песото беше девалвирано два пъти от 2021 г. насам.

Островът с 11 милиона души население преживява най-тежката си икономическа криза от разпадането на съветския блок през 90-те години на миналия век поради последиците от пандемията, затягането на санкциите на САЩ през последните години и структурната слабост.