Лоши новини от Франция: безработицата е рекордно висока, индустрията е слабо конкурентна, а социалната система се задъхва. Правителството е изправено пред огромен списък с проблеми, а действията му са бавни и неубедителни. - констатира Дойче веле.

Американската рейтингова агенция "Стандарт енд Пуърс" намали кредитния рейтинг на Франция за втори път. Още преди година французите се простиха с най-високата оценка "AAA". Сега пък от агенцията предупреждават, че в средносрочен план започнатите реформи най-вероятно няма да доведат до стабилизирането на френската икономика. Нима сега в Европа ще се стигне до втора Испания?

Мнозина смятат, че подобно внушение е пресилено. "Френската икономика не напразно е петата по сила в света и втората в Европа", казва по този повод Хенрик Утерведе от Френско-германския институт. Той обаче не крие, че състоянието на френската икономика в момента е притеснително. Международната конкуренция създава огромни проблеми на промишлеността, младежката безработица е рекордно висока, а социалноосигурителната система вече е достигнала границите си.


Проблемите не са от вчера

"Правителството е изправено пред доста дълъг списък с проблеми и именно заради това то не успява да действа бързо и убедително", казва Утерведе. Той допълва, че проблемите на френската икономика, които сега станаха видими за цял свят покрай понижаването на рейтинга, всъщност са се зародили още преди 10 години. "Точно затова и оздравителният процес сега е по-труден", изтъква Хенрик Утерведе.

Фердерик Шефер от френското икономическо издание "Les Echos" коментира: "От една страна понижената рейтингова оценка е атестат за това, че започналите преди една година реформи са недостатъчни, от друга - това е санкция заради огромния държавен дефицит на страната - с 53% от БВП Франция е сред страните с най-висока задлъжнялост в Европа."

Страната многократно е нарушавала критерия от Маастрихтските договорености за най-много 3% нови задължения. През тази година страната ще задлъжнее с нови 4%. Досега френското правителство се опитваше да балансира основно с увеличаване на данъците, а от 2015 година се очаква да премине и към съкращаване не държавните разходи. По този начин управниците в Париж се надяват да свалят дефицита под границата от 3%. Точно в това обаче се съмняват в "Стандарт енд Пуърс" - рейтинговата агенция не вярва, че френското правителство е в състояние да се пребори с бюджетния дефицит.

Слабата конкурентоспособност на френските фирми също спада към причините за лошите икономически показатели. Много френски продукти просто не издържат на конкуренцията от чужбина. "Компаниите произвеждат банални стоки - едно Рено Туинго не може да се мери с луксозния Мерцедес", обяснява икономистът Утерведе. Така, според него, френските компании се оказват в порочен кръг: колкото по-малко печалба реализират те, толкова по-малко средства могат да инвестират в нови производства, технологии и иновации.


Безработицата и отрицателните рекорди

Притеснителни са и стойностите на безработицата във Франция. В момента те са рекордно високи - 11%. В "Стандарт енд Пуърс" очакват, че до 2016 година безработицата във Франция ще се задържи над 10%. "Младежката безработица пък е два пъти и половина по-висока", казва Фредерик Шефер. Именно с нея са свързани и основните усилия на правителството. "Вярно, че от лятото насам има известен спад на безработицата сред младите хора, но като цяло цената на извършваните реформи е доста висока, без въобще да е ясно дали те ще се окажат успешни", предупреждава експертът.

Интересно е, че засега оценката на "Стандарт енд Пуърс" не оказва сериозно отражение върху работата на финансовите пазари. Затова Франция продължава да си осигурява пари при сравнително ниски лихви.