Авиокомпаниите на Lufthansa Group ще включват допълнителна такса до 72 евро на билет от следващата година, за да покрият разходите, въведени от Системата за търговия с емисии на ЕС и мандатите за устойчиви авиационни горива (SAF), предава "Ройтерс".

"Групата на авиокомпаниите няма да може сама да поеме непрекъснато увеличаващите се допълнителни разходи, произтичащи от регулаторните изисквания през следващите години", каза Lufthansa в прессъобщение .

Допълнителната такса влиза в сила за билети, резервирани от 26 юни и заминаващи от европейски страни; тя варира между €1 и €72, в зависимост от изминатото разстояние.

Lufthansa, която включва Eurowings, Swiss, Austrian и Brussels Airlines, каза, че допълнителната такса ще покрие разходите за твъглеродни емисии за авиацията, задължителното използване на SAF (които трябва да влязат в сила следващата година) и схемата на ООН за намаляване на емисиите Corsia. Очертава се и възможността за нов данък върху керосина.

Lufthansa отдавна се оплаква от допълнителните разходи, наложени на европейските авиокомпании от разпоредбите на ЕС и националните данъци.

"Полет на Lufthansa от Мадрид с прекачване във Франкфурт до Шанхай и обратно ще струва около 220 евро повече през 2035 г.", каза Lufthansa Group в скорошен политически документ, сравнявайки го с увеличение от около 40 евро за същото пътуване с не -Европейска авиокомпания, която лети през Истанбул.

ЕС по пътя към нулеви емисии - задава се остър завой

ЕС по пътя към нулеви емисии - задава се остър завой

Електрическите превозни средства остават дилема за ЕС