Независимостта на Европейската централна банка означава, че нейният избор не може да бъде поставен под въпрос от другите институции на Съюза, което представлява демократичен проблем, отбелязва икономистът Джезабел Купи-Субейран в коментар за le monde.

"Може ли Европейският парламент да обсъжда паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ)? Едва има малко право на проверка, но няма дума по въпроса! Трябва ли да смятаме, че в името на независимостта на ЕЦБ или противно на демокрацията, кой трябва да ръководи нейното действие", пита тя.

На 14 февруари, когато приеха Кристин Лагард, председател на ЕЦБ, по повод 20-годишнината на еврото, европейските парламентаристи обсъдиха с нея ориентацията на паричната политика, слабия капацитет за повишаване на лихвите за противодействие на инфлацията, предизвикана от цените на енергоносителите и климатичната пътна карта.

Реакцията на няколко критични консервативни евродепутати не отмени доста силния консенсус на Парламента по темата, който е отразен още на следващия ден при гласуването му за годишен доклад за паричната политика.

С 569 гласа "за", 84 "против" и 38 "въздържали се", този доклад получи най-голямото мнозинство за последните десет години. Целта на консерваторите беше по-специално да се гарантира, че ЕЦБ няма да поставя под въпрос принципа на пазарна неутралност чрез закупуване на зелени активи.

Но това не отклони частта от доклада, посветена на действията на Централната банка в областта на климата. По-специално, той защитава, че ЕЦБ трябва да използва всички инструменти, с които разполага, за да се бори и смекчава рисковете, свързани с климата, и че трябва да коригира стратегията си, която в момента е фокусирана само върху рисковете, които климатът представлява за финансиране.

Финансирането обаче е това, което вреди на климата, особено когато програмите на ЕЦБ за рефинансиране и закупуване на активи косвено подкрепят въглеродно интензивни дейности.

"Но дали това ще окаже някакво влияние върху стратегията на ЕЦБ в посока на по-амбициозни действия в областта на климата? А консерваторите, ако бяха успели да спечелят мнозинство, щяха ли да получат от ЕЦБ, че тя се оттегли от тези малки стъпки в посока на климата? И в двата случая отговорът е не. Защото Европейският парламент няма тази власт. Мандатът, мисиите, целите на ЕЦБ никога не се обсъждат освен от самата ЕЦБ, като по този начин "преценяват и участват в тълкуването на нейния мандат", пише Ерик Моне , виждайки го като демократичен проблем.