Милиардерът Рупърт Мърдок е започнал преговори с най-богатия човек в света - Карлос Слим за възможна покупка на състезанията от „Формула 1."

Според източници Мърдок обмисля създаването на консорциум за покупката на „Формула 1", като се надява да влезе в партньорски отношения с мексиканския милиардер Карлос Слим, който оглавява класацията на Forbes.

Британският телевизионен канал Sky News посочва, че разговорите са в начална фаза, а Слим ще е само един от привлечените участници в бъдещия консорциум.

Ако сделката се състои, това ще е първият случай в историята, когато медийна група купува цял спорт.

В края на 2012 година изтича споразумението "Конкорд" между ръководството на „Формула 1" и отборите, което определя как се разпределят търговските приходи в спорта.

Според Sky News частната група CVC Capital Partners, която през 2005 г. плати 2.5 милиарда долара, за да стане мажоритарен собственик на „Формула 1", не знае за интереса на Мърдок и няма осъществен контакт с корпорацията му.

Световна медийна група "News Corporation" в момента е собственик на правата за повечето от мачовете от Висшата лига на Англия. Освен това Мърдок работи и по друга сделка, която има за цел да погълне телевизията BskyB.