Москва и Минск разрешиха споровете около вноса на белоруското мляко в Русия, въпреки това започва нов спор - този път газов.

От утре вносът на мляко и млечни продукти ще бъде възобновен, като Минск е поел ангажимент в няколко седмичен срок да оправи несъответствието в документите си спрямо руското законодателство.

Както съобщава ръководителят на дирекцията за контрол над вноса, все още цялата млечна продукция, доставено от Беларус в Русия, ще продължава да не е оформена в съответствие с изискванията на техническия регламент.

Така че, заключенията остават, съобщава Генадий Онищенко, цитиран от агенция Новости.
Да приведе документите в съответствие от Беларус се очаква в най-близко време, допълва той.

Новата спогодба, подписана днес между Русия и Минск, за доставка на мляко и млечни продукти, съдържа повече от 600 позиции.

Едновременно с това обаче, един час след информацията за постигнатото съгласие в т.нар. млечен спор, представител на белоруското посолство в Москва обяви, че „Газпром" е поискал от „Белтранстгаз" да погаси дълга си на стойност 231 милиона долара.

В писмото на „Газпром" се посочва, че сумата е натрупана за периода от януари до май месец и е формирана само върху реално потребен от Беларус газ.

Изразява се надежда, че дълъг ще бъде напълно погасен в следващите дни, както и че до 23 юни Минск ще преведе и сумата, която дължи за доставките през май месец.

Задълженията си Минск е натрупал, след като е плащал природния газ по средногодишни цени, опирайки се устни договорености.
Съгласно контракта, който е подписан обаче между двете дружества „Газпром" и "Белтранстгаз" в първите месеци на годината стойността на природния газ ще бъде 250 долара на хиляда кубически метра, а в край на годината, изчислено по формула, цената на руския газ няма да превишава 100 долара.

Минск се е обърнал с молба към „Газпром" доставения природен газ да се смята по средногодишна цена. От руския монополист обаче не потвърждават информация и отказват коментар.