Русия е зачеркнала проекта „Бургас - Александруполис". Страната ни вече не залага на проекта, въпреки че все още има интерес от него. Това заяви руският министър на енергетиката Сергей Шматко, цитиран от РИА Новости, на които се позовава money.bg.

Той обяви, че Русия ще търси обезщетение за провалянето на проекта.

Припомняме, още в средата на февруари се появиха информации, че Москва излиза от „Бургас-Александруполис". Малко след това в Рим се проведе заседание на Надзорния съвет и акционерите в компанията, която трябва да ръководи строителството на нефтопровода.

На България като акционер в "Бургас - Александруполис" бе предложено да 20 март 2011г. да погаси задълженията си и да продължи финансирането на проекта.

Трансбалканският петролопровод има капацитет от 35 милиона тона годишно. Петролът трябва да премине от пристанището на Бургас за черноморското пристанище Александруполис на Егейско море.

Русия, България и Гърция подписаха през 2007 г. на междуправителствено споразумение за изграждането на близо 300-километров тръбопровод. За изпълнение на проекта от 6-ти февруари, 2008 г. бе регистрирана компания Trans-Balkan Pipeline BV. Русия притежава 51% от нея, а България и Гърция разделиха поравно 49%. Участници в проекта от руската страна са "Транснефт", "Роснефт" и "Газпром нефт".

Миналата седмица акционерите в „Бургас-Александруполис" твърдяха, че не възнамеряват да се отказват от проекта. Представителя на руския нефтен гигант „Транснефт" Игор Демин, съобщи, че не било обсъждано нито закриването на проекта, нито пренасочването на количеството нефт, което се планира да бъде транспортирано по този петролопровод към тръбата Източен Сибир - Тихи океан (ВСТО-2).