Отписването на 50% от гръцкия дълг може да се окаже недостатъчно, според новите прогнози на МВФ, информира money.bg.

Припомняме, решението за опрощаване на 50% от гръцкия дълг беше взето на срещата в Брюксел европейските лидери, проведена на 26 октомври. Лидерите на Еврозоната се споразумяха и за подкрепа в тази сделка с частния сектор от страна на правителствата на съюза в размер на 30 млрд. евро.

Представители на фонда разработвали нови икономически оценки за Гърция. Някои от тях дори били на мнение, че "анализите за устойчивостта на гръцкия дълг вече били невалидни".

Според специалисти, за да може гръцкият дълг да е устойчив, било нужно или да се направи по-голямо отписване, или Гърция да получи още заеми от Европа.

Според в. "Етнос" в последния доклад на МВФ се казвало, че ако се стигне до споразумение с частните кредитори за 50-процентно отписване, тогава дългът на Гърция в дългосрочен план щял да намалее до 120 на сто от БВП на страната, което се счита за устойчиво ниво.

Наред с това обаче в доклада имало и прогноза, според която гръцката икономика през 2011 г. щяла да регистрира свиване на БВП с 5,5% и с 3% през 2012 г.