Броят на американците, които са подали нови молби за обезщетения за безработица, неочаквано се е увеличил миналата седмица, подкрепяйки мненията, че икономическото възстановяване от пандемията COVID-19 се забавя на фона на намаляващото държавно финансиране, отбелязва "Ройтерс".

Молбите за държавни обезщетения за безработица възлизат на сезонно коригирани 870 000 за седмицата, приключила на 19 септември, в сравнение с 866 000 през предходната седмица, съобщи Министерството на труда. Икономисти, анкетирани от "Ройтерс", прогнозираха 840 000 заявления за безработица през последната седмица.

Молбите са над техния пик от 665 000 по време на Голямата депресия 2007-09 г., въпреки че заявленията са намалели от рекордните 6 867 000 в края на март. Въпреки че отварянето на фирмите през май стимулира активността, търсенето в сектора на услугите остава слабо, като съкращенията остават на високи нива.

Съкращаването на работни места се разпространи и в индустрии като финансови услуги и технологии, които първоначално не бяха засегнати от задължителното затваряне на фирмите в средата на март заради недостатъчно търсене.

Председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл заяви пред конгресмените вчера, че Конгресът и централната банка на САЩ трябва да "останат с него" в работата в подкрепа на възстановяването на икономиката. В допълнение към намаляването на лихвените равнища до почти нула и обещанието да поддържа ниски разходите за заеми за известно време, Фед също така помпи пари в икономиката.

Държавните пари за подпомагане на бизнеса на практика пресъхнаха. Десетки хиляди работници в авиокомпании са изправени пред съкращения или пускане в отпуск през следващия месец, освен ако Белият дом и Конгресът не предоставят друг спасителен пакет.

Обезщетенията за безработица в размер на 600 долара седмично приключиха през юли и бяха заменени със субсидия от 300 долара седмично, чието финансиране вече изтича. Напоследък новите заразени с коронавируса се увеличават, а броят на жертвите в страната надхвърли 200 000 във вторник - най-високият брой в целия свят.

Изтичащите фискални стимули и постоянните заразени с коронавирус вече ограничават икономиката, след като активността рязко се възстанови през лятото. Продажбите и производството на дребно във фабрики намаляха през август. Докладите показват, че бизнес активността се забавя през септември.