Все по гръмко звучащите в последно време заплахи на българските чиновници за преразглеждане или замразяване на реализирането на съвместните с Русия големи енергийни проекти, може да струва на Москва загуби за милиарди, пише "Независимая газета".

Това са проекти като строителството на газопровода „Южен поток", петролопровода Бургас-Александруполис и АЕЦ"Белене".

В текст под снимка на Бойко Борисов вестникът пише - Само с едно свое изявление Бойко Борисов показа цялата крехкост на дългогодишната руска стратегия за Централна и Южна Европа.

Ако заплахите бъдат реализирани, то те сериозно ще нарушат стратегическите планове на Русия за намаляване на транзитната зависимост от Украйна и Беларус при износа на енергия и излизането директно на европейските енергийни пазари.

Вчера представител на „Атомстройекспорт" отказа да отговаря на въпросите на изданието за това какви санкции могат да бъдат наложени на България, в случай на замразяване или на отказ от строителството на АЕЦ „Белене".

По думите му, компанията не разкрива детайли от вече подписани договори.

На този етап от ръководството се въздържат от коментари за възможния официален отказ на София от реализирането на стратегически важните не само за Русия и България, но и за цяла Европа енергийни проекти.

Безпокойство от плановете на българската страна да преразгледа проектите изрази и Гърция. Министърът на развитието Костас Хадзидакис заяви, че разчита на успешното строителство на тръбопровода Бургас-Александруполис и на това, че новото правителство на България ще спазва вече подписаните с Русия и Гърция договорености.

Руски експрети смятат, пише още изданието, че за да не допусне парализирането на важни проекти, Москва ще се наложи да отиде на сериозни отстъпки и допълнителни разходи, чийто размер до края няма да е ясен и ще зависи от степента на упорство на София.

От вестника напомнят изявлението на новия финансов министър Симеон Дянков пред Financial Times (FT), че България не разполага с париза такива крупни проекти и вчерашното изказване на министър Трайков, който посочи, че първо ще се запознае с договора за АЕЦ Белене в пълнота, ще се пресметнат компенсациите, които трябва да се изплатят при евентуален отказ.

Изданието цитира експертът Михаил Крутихин, който определя българската позиция като изключително силна- от една страна може да следва стремежът на ЕС от откъсване от монопола на „Газпром" и Москва, от друга - това може да е начин България да получи предимство при преговорите.

Предишното правителство направи отстъпки на Русия, но новите управляващие напълно естествено да преразгледат неизгодни според тях положения. Крутихин прогнозира отказ на България от проектите и определя проектните действия на „Газпром" като авантюра, която още от самото начало не е икономически обоснована.

И Александър Назаров, мениджър от ИФК „Метропол", счита, че проектите „Южен поток" и „Бургас - Александруполис" са напълно излишни и скъпи и тяхното строителство е даже „изумително".
„В този смисъл при действащите тръбопроводи, България няма да загуби нищо, ако се откаже", посочва Назаров.

Изданието обаче не изключва възможността ситуацията в България да се развитие както в Сърбия, където след смяната на властта и въпреки гръмките предизборни изявления, споразуменията бяха реализирани на предишните условия.