Нидерландската Yandex N.V. сключи сделка за продажба на бизнеса "Яндекс" за 475 милиарда рубли на консорциум от частни инвеститори и мениджъри на компании. Най-малко 50% от сумата ще бъде платена в брой, се казва в прессъобщение на компанията.

Разделянето на бизнеса се наложи във връзка с войната в Украйна. Сделката не можа да се осъществи през 2022 г., когато бившият шеф на Сметната палата Алексей Кудрин влезе в компанията. Скоро той попадна под санкции, което се превърна в пречка за разделянето.

"От февруари 2022 г. групата Yandex и нашият екип са изправени пред изключителни задачи. Вярваме, че сме намерили най-доброто решение за нашите акционери, нашите екипи и нашите потребители при тези извънредни обстоятелства", казва Джон Бойнтън, председател на борда на директорите на Yandex N.V.

Както се очаква, Yandex ще запази бизнеса, услугите и активите на групата Yandex N.V. - с изключение на чуждестранните стартиращи компании Nebius, Toloka, Avride и TripleTen, създадени от основателя на Yandex Аркадий Волож в Израел, както и център за данни във Финландия.

Новата компания-майка ще е акционерно дружество "Яндекс" ще е "частна и независима компания, регистрирана в Калининградска област, и чийто акции ще се търгуват на Московската борса", се сочи в съобщението. Инвестиционният фонд ще се ръководи от мениджъри на "Яндекс". Артьом Савиновски ще остане главен изпълнителен директор на Yandex.

Към мениджърите на "Яндекс" консорциумът ще има четирима акционери без контролни дялове - групата Лукойл, както и структурата на основателя на рисковия фонд LetaCapital Александър Чачава, директора на депозитара Infinitum Павел Прас и предприемача Александър Рязанов.

Нидерландската Yandex N.V. до 31 юли ще промени своето име и ще прекрати да използва бранда "Яндекс".