Евросъюзът е застрашен от нова фаза на финансова криза. Това алармира Комисията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD), пише електронното издание Нюз. Ру.

Независимо от всички изявления, че финансово-икономическата криза е преодоляна и вече се очаква възстановяване, експерти предупреждават за нови рискове.

Според доклада „Състояние и перспективи на световната икономика през 2011 година" ЕС е застрашена от нова фаза на криза като повторно навлизане във фаза на спад.

Основна опасност представлява образувалия се икономически разрив между различните страни на ЕС. Ако Германия регистрира 3,4 % ръст в БВП, то Гърция, Ирландия, Португалия и Испания са на ръба на срива. Тези страни, които се намират в бюджетна криза, са застрашени отново да тръгнат надолу.

По-рано Световната банка констатира, че повечето развиващи се страни, се възстановяват от кризата и прогнозира стабилен ръст на световната икономика. Според експертите световната икономика преминава от фаза на следкризисно оживление към фаза на бавно, но достатъчно стабилен ръст в следващите години.

Дълговата криза в ЕС наистина е един от сериозните проблеми на финансовите пазари.

Според руски финансови експерти Германия, Австрия и Нидерландия не могат да хранят безнадеждни длъжници като Гърция и Ирландия.

Кредитите трябва да се реструктурират, тъй като всеки прецедент за неплащане на суверенния дълг в Еврозоната ще повлече към тежки последствия.