Барак Обама отменя забраната за добив на нефт и газ и разработка на находища.

Намеренията на американския президента са с отмяната на мораториума да се намали енергийната зависимост на страната.

По думите на президента обсъжда се възможността за разработване на потенциални находища в централна и южна Атлантика и в Мексиканския залив.
Всички обаче екологично застрашени зони в Аляска ще останат неприкосновени, казва Обама.

Към момента в сила е мораториум върху разработката на находища по Атлантическото крайбрежие, източната част на Мексиканския залив и северното крайбрежие на Аляска.

Още при встъпването си в длъжност Барак Обама направи няколко изявления, че зависимостта на САЩ от вноса на нефт представлява заплаха за националната сигурност.
В реч, която определя националните приоритети, Обама заяви, че САЩ никога няма да станат "заложници на ресурсите на враждебни режими" и призова към икономия на енергия.

Припомняме, такива призиви отправи и предишният американски президент Джордж Буш в края на мандата си.

В настоящото си изказване американският президент обяснява, че въпреки вдигането на мораториума ще се съхрани баланса между използваните собствени ресурси и съхраняването на природните дадености на Америка.

Припомняме, преди повече от година се разбра, че запасите на САЩ само по шелфа по крайбрежието на Аляска има 27 милиарда барела нефт и 132 трилиона кубически метра природен газ. В района на тихоокеанското крайбрежие САЩ разполагат с 10 милиарда барела нефт и 18 трилиона кубически фута природен газ.

Мораториумът върху добива на нефт и газ над 80% от континенталния шлейф на САЩ е въведен от Конгреса през 1981 година, допълнен през 1981 година и за добива на нефт в крайбрежните зони.

Според републиканците Америка трябва по-активно да използва своите природни ресурси, но забраната има за цел да предпази природата и да защити туризма.
В момента обаче според републиканците дори и да се въведат екотехнологиите, големите запаси от нефт и газ така и няма да бъдат използвани, докато цената на бензина продължава да расте.

Намерението на Барак Обама обаче ще срещне съпротивата и на еколозите, които смятат, че разработката на находищата носи неоправдано голям риск за природата.