МВФ продаде на Индия 200 тона от златния си резерв за 6.7 милиарда долара.

Това количество представлява половината от определеното за продажба злато на институцията, която е трети поред най-голям притежател на жълтия метал след САЩ и Германия. Продажбата на 403.3 тона от златния резерв на МВФ беше замислена преди около 2 години поради растящите по това време финансови проблеми на институцията, коментира "Дойче веле".

Но световната криза донесе късмет на МВФ - финансовите му ресурси се увеличиха до по-високи от всякога нива. Въпреки това фондът не се отказа от продажбата на злато. Парите ще бъдат използвани от МВФ, за да изгради новия си бизнес модел, който ще го направи независим от прихода от отпусканите от него заеми.

МВФ разполага с 3,217 тона злато, но само 403 тона са негово притежание. Останалото количество е общо притежание на всички държави-членки на фонда. Продажбата на първите 200 тона злато стана в резултат на продължителни преговори и внимателно планиране. Тя беше извършена на части в продължение на две седмици, следвайки пазарния курс на златото за деня с цел да се избегне суматоха на пазара.

Миналата година новината, че МВФ има намерение да продаде част от златния си резерв, бе достатъчна, за да предизвика рязко падане на цената на златото. Тази година пазарът се развива другояче. Институцията продаде златото си за средна цена от 1,045 долара за тройунция, а сделката беше последвана от рекордно покачване на цената на златото. В сряда тази седмица тя достигна 1,097 долара за тройунция.

Сделката на МВФ привлече вниманието на анализаторите към променящия се статут на златото и растящата му цена. Една от причините за това е падащият долар и съмненията дали доларът ще запази статута си на световна резервна валута. Доверието в „хартиените" валути е силно намаляло, което води до непрекъснато покачване на цената на златото.

Прогнозите са смайващи: 1,500 дори 2,000 долара за тройунция. Пол Уигдър, президент на една от големите американски инвеститорски компании, коментира, че слабостта на долара променя отношението към златото и кара държави като Индия да обръщат натрупаните си доларови запаси в злато. „Ние виждаме потенциално падане на долара с 20-30 процента, дори повече. Нашият съвет към инвеститорите е да разнообразят инвестициите си, отдалечавайки се от долара и влагайки част от парите си в злато и други валути", съветва финансистът.

Централните банки не разчитат на златото от 20 години насам. До миналата година относителният дял на златото в официалните световни резерви намалява, достигайки рекордно ниски стойности от 10.3 процента. За сравнение, през 1989 година 32.7 процента от резервите са били в злато.

През последната година цените на златото се покачват непрестанно, на пазара не се предлагат големи количества от ценния метал, а много азиатски банки спешно обръщат доларите си в злато, вместо да ги инвестират. Известно е, че в Азия има натрупани трилиони долари, които сега постоянно се обезценяват. По-малко известно е, че делът на златото в чуждестранните резерви на азиатските банки е много малък - само 2 до 6 процента.

В Европа около 60 процента от резервите са в злато. В САЩ, които са най-големият притежател на злато (8,133 тона), жълтият метал представлява 78.3 процента от резервите. Миналата година МВФ прогнозираше, че ще продаде 403.3 тона злато за 11.9 милиарда долара. Според някои анализатори при сегашния пазар и при малко изчакване с продажбата на останалите 200 тона цифрата може да надмине 15 милиарда.