Президентът на Франция Никола Саркози заяви, че Европа никога няма да се откаже от единната валута независимо от широкоразпространените страхове за колапс на еврото. Това съобщи BBC цитирайки речта на Саркози по време на Световният икономически форум

Малко след изказването на френския президент еврото удари 9-седмичен връх от 1.3757 долара.

Еврото е Европа, то е валутата на континента, който 60 години вече е постигнал траен мир. И ние никога няма да се откажем от този път, посочи Саркози, който допълни че единната валута е в центъра на европейското единство.

Европа стана най-мирният и стабилен континент, благодарение на това, че ние и нашите предшественици изградихме Европейския съюз

Искам да кажа на всички, които играят срещу еврото, че ще се опарят, защото еврозоната е решена да се справи с трудностите.

Саркози говори за проблемите с движенията на цените на храните и основните суровини. Той се върна и на темата, че е необходимо да световната монетарна система да отговаря на настоящите икономически дадености. Саркози допълни, че това не означава да бъде върната системата с фиксирани курсове(познатата като бретън-уудска система).

Макар, че доларът трябва да продължи да бъде доминантната световна резервна валута, това не означава, че зелените пари трябва да са единствената, посочи френският президент.

По-отношение на геополитическите тенденции Саркози заяви, че въпреки че вече 11 години сме в 21-век, политиците работят с правилата на 20-и.

Той посочи, че е лудост страните от Африка и Южна Америка, както и Индия да нямат представители в Съвета за сигурност на ООН. В момента постоянни негови членове са САЩ, Китай, Русия, Великобритания и Франция.