Публикуван доклад на Световната банка призовава за отварянето за търговия на граничния пункт Рафах на границата между Ивицата Газа и Египет, за да се излезе от икономическата криза в палестинските територии.

Припомняме, Израел често затваря Рафах от съображения за сигурност. Според властите през пункта се движат въоръжени бойци и се транспортира оръжие, което след това се използва срещу израелските сили и срещу Израел.

На практика цялата търговия с Газа е ограничена до пропускателния пункт Карни на границата с Израел. В същото време в резултат на ограниченото време за преминаване през Карни и честото му затваряне се ограничава транспортирането на стоки, а цените в палестинските територии са високи.

Износът от Палестина е достигнал най-ниските си нива от 1994 година заради периодичното затваряне на Карни и спирането на директната помощ за правителството на Хамас, се казва още в доклада, цитиран от Ройтерс.
Приходите за автономията от износ през миналата година са били с близо 30% по-малко в сравнение с тези преди 10 години.

Според доклада на Световната банка Рафах бързо може да бъде разширен, така че да поеме износа и евентуално вноса за териториите.

В доклада се твърди също, че европейските наблюдатели на пункта Рафах са в състояние да следят за движението на стоки.

Според Световната банка увеличаването на търговията е разковничето за съживяване на палестинската икономика. Търговията съставлява между 85 и 90 на сто от брутния вътрешен продукт на палестинците.