Сирия в понеделник позволи на частници да внасят гориво за три месеца, съобщи държавните медии.

Това е опит да се намали кризата с горива, обхванала разкъсваната от войната страна.

Правителството традиционно е единственият вносител на петрол и неговите деривати, но от началото на конфликта през 2011 г. е изправен пред многобройни международни санкции.

"Издадено е решение да се позволи на промишлените камари и индустриалците да внасят гориво и петрол по суша и море за три месеца," съобщи държавната информационна агенция САНА.

Тя имаше за цел да "посрещне промишлените нужди, да подкрепи доставките на петролни деривати, да осигури допълнителни количества, за да гарантира, че производството ще продължи и ще отговори на нуждите на гражданите", се казва в него.

През последните месеци Сирия претърпя криза с гориво, в която се наблюдава скок в цената на мазута и дълги опашки за газ за бита.

Министърът на петрола и минералните ресурси Али Ганем обвини кризата за "едностранни икономически мерки", наложени на Сирия.

Анализаторът Шади Ахмед каза, че мярката, обявена в понеделник, е положителна.

"Той създава своеобразно партньорство между публичния и частния сектор за осигуряване на основни нужди", каза за АФП Шади Ахмед.

Смята се, че войната е върнала сирийската икономика с три десетилетия, унищожавайки инфраструктурата и парализирайки производството на електричество и петрол.

Властите в Дамаск оценяват загубите в петролния сектор от началото на гражданската война на 74 млрд. долара.

След поредица от победи срещу бунтовници и ислямистки бойци след военната интервенция на Русия през 2015 г. режимът контролира почти две трети от Сирия.

Но главните петролни и газови находища в страната, които се намират в североизточна Сирия, остават извън държавния контрол.