Епидемията от коронавирус в Южна Америка може де доведе до дефицит на кафе на световните пазари. Заради съкращения на работни места и работни часове, усложнения с транспорта и др. може да има сериозни трудности при организация за събиране на реколтата. Особено силно това се отнася за Колумбия, Бразилия и Перу, които държат почти две трети от световното производство на сорта "Арабика", пише bloomberg.

Събирането на реколтата трябва да започне през следващия месец, но много работници напускат плантациите заради опасност от заразяване с коронавирус и заради ниското заплащане. Прогнозите са, че обемът на производството няма да може да удовлетвори търсенето и със сигурност ще трябва да се използват миналогодишни запаси.

Пазарът вече отбеляза сериозен ръст на цената на кафето. Договорите за доставки за май на сорта "Арабика" в Ню Йорк поскъпнаха с 15% през последния месец и се търгуват срещу около $1,20 за паунд (450 гр.). Поскъпването идва след няколко волатилни месеца за цената на кафето, което на 5 февруари достигна дъно от 97 цента.

Търсенето от страна на потребителите не намалява, напротив - по време на пандемията се увеличи и заради запасяването от страна на потребите на напитката в условията на изолация.