Гръцкото правителство подготвя нови мерки за икономии, след като бюджетният дефицит достигна 10,5 % от БВП. Кабинетът планира да отчете 4 милиарда евро икономии чрез орязване на пенсии, като това се прави с цел да се изпълнят условията на меморандума с Международния валутен фонд.

От своя страна, синдикатите отново са готови на протестни акции, информира кореспондент на БНР.

Приходите в държавния бюджет се оказаха по-малко от предвидените, което принуждава правителството да въведе в срок до месец нови икономически мерки. Предвижда се основно ново покачване на ДДС на някои стоки и услуги, поредното намаление на заплатите и пенсиите и приватизация на държавни фирми.

Високата безработица и скъпите цени принуждават гърците да пазаруват само най-необходимото, което доведе до спад на оборота на магазините с около 30% само в дните около Великден. Търговците предлагат стоките си с нови намаления до 50%, за да не фалират.

Въпреки обещанията на правителството за контрол върху цената на горивата, безоловният бензин достигна 2 евро за литър, а жителите на Северна Гърция все по-често пътуват до България и Македония, за да зареждат с гориво.

Срещу новите мерки на правителството синдикатите започват поредица от стачки - още на 1 май се очаква стачка на докерите да блокира пристанищата.

Припомняме, заради помощта от 110 милиарда евро на ЕС и МВФ, Гърция трябваше да наложи „драконови мерки" и съкращения в редица области, което предизвика недоволството на гръцкия народ. Всичко това доведе до масови демонстрации и протести, които месеци наред блокират страната.