Пътниците, избрали морски транспорт, ще имат повече права и възможности за обезщетения. Те ще влязат в сила през 2012 г., гласуваха евродепутатите по време на пленарната сесия на ЕП в Страсбург.

Ако пътуването бъде отменено или забавено с повече от 90 минути, на пасажерите трябва да бъде осигурен алтернативен транспорт.
В случай, че това не е възможно, те могат да настояват за връщане на сумата, платена за билет.

Пътниците могат да изберат да им бъде върната стойността на целия билет, вместо да бъдат насочени към друг възможен маршрут.

Новите правила обаче няма да важат, ако пътуването е провалено заради влошени метеорологични условия или други причини, независещи от организаторите.

При забавяне на пътуването трябва да бъде осигурена храна и вода, решиха още депутатите.

Независимо дали изберат да пътуват, или не, в случай на закъснение над един час, пътниците имат право на компенсация на стойност 25 процента от цената на билета. Това важи в случаите, когато забавянето е:
- най-малко един час, ако продължителността на плаването е предвидена да трае до четири часа;
- най-малко два часа, ако продължителността на плаването е предвидена да трае от четири до осем часа;
- най-малко три часа, ако продължителността на плаването е предвидена да трае от осем до двайсет и четири часа;
- най-малко шест часа, ако продължителността на плаването е предвидена да трае повече от 24 часа;

Компенсациите трябва да бъдат изплатени, ако пътниците го изискат.

Освен това, ако на пасажерите им се наложи да останат в хотел заради забавяне на пътуването, фирмата-организатор ще трябва да им заплати нощувки на стойност до 80 евро до три нощи.

На трудноподвижните пътници ще трябва да бъде осигурена специализирана помощ, при положение, че те самите я заявят 48 часа преди пристигането си.

Новите правила ще влязат в сила от началото на 2012 г. Те ще се отнасят до всички плавателни съдове, които осигуряват превоз на повече от 12 души. Така пътниците, които ползват морски транспорт, ще имат по-голямо право на обезщетение и компенсации от тези, ползващи въздушен транспорт.

Европарламентът се опитва да гарантира повече права и на пътуващите с автобус. За момента обаче не е постигнат консенсус по този въпрос.