Френският автомобилен производител Peugeot SA обяви във вторник, че планира да промени правния си статут на така наречената европейска компания (Societas Europaea, или SE). Решението трябва да бъде взето по време на следващото събрание на акционерите, съобщи АП.

Този вид корпоративен статут е създаден с цел, наред с други неща, да улесни по-лесното прехвърляне или сливане с други компании, регистрирани в държавите-членки на Европейския съюз.

Шефът на Peugeot-Citroen пише оставката си

Шефът на Peugeot-Citroen пише оставката си

Оставката на Варен е следствие на сливането

"Проектът за преобразуване на Peugeot в европейска компания няма да окаже влияние върху управлението, операциите, организацията или мястото на регистрация на [фирмата], но ще позволи на Групата да приведе своята правна структура в съответствие с икономическото и социалното положение. Трансформацията на Peugeot ще доведе до промяна в правната му форма, без да се намалят сегашните права на акционерите или други заинтересовани страни, и без това да повлияе на местоположението на централното управление на дружеството или на неговото централизирано управление във Франция". Това се посочва в съобщение от автомобилния гигант.