Компанията "Пфайзер" очаква да увеличи приблизително четири пъти цената на своята ваксина срещу COVID-19 в САЩ до около 110 до 130 долара за доза след изтичането на текущата програма за покупки на правителството на Съединените щати, каза в четвъртък изпълнителният директор на компанията Анджела Лукин, цитирана от Ройтерс.

Лукин каза, че очаква ваксината - която в момента се предоставя безплатно на всички от правителството, се очаква да се предоставя безплатно само на хора, които имат частна или платена от държавата здравна застраховка.

Ройтерс по-рано в четвъртък съобщи, че американският пазар очаква такива скокове на цените поради слабото търсене на ваксини срещу COVID-19, което означава, че производителите на ваксини ще трябва да повишат цените, за да изпълнят прогнозите за приходите за 2023 г. и след това.

В момента правителството на САЩ плаща около 30 долара на доза на "Пфайзер" и немския партньор "Бионтех". През 2023 г. се очаква пазарът да премине към частно застраховане, след като изтече извънредното положение заради коронавируса в САЩ.

"Ние сме уверени, че цената на ваксината срещу COVID-19 в САЩ отразява цялостната й ефективност на разходите и гарантира, че цената няма да бъде пречка за достъпа на пациентите", каза Лукин.

Все още не е ясно какъв достъп до ваксината ще имат хората без здравни осигуровки.

"Пфайзер" заяви, че очаква пазарът на COVID-19 да бъде с размера на пазара на противогрипните ваксини на годишна база за възрастни, но че изграждането на педиатричния пазар ще отнеме повече време въз основа на направените досега ваксини.

Досега пускането в САЩ на актуализирани бустерни ваксини срещу COVID-19, които са насочени както към оригиналния щам на коронавирус, така и към щама Омикрон, изостава от миналогодишния процент, въпреки че повече хора отговарят на условията за ваксините.

Около 14,8 милиона души в САЩ са получили бустерна ваксина през първите шест седмици от пускането на новите ваксини. През първите шест седмици от кампанията за реваксинация през 2021 г. над 22 милиона души получиха третата си ваксина, въпреки че само по-възрастни и хора с отслабен имунитет отговаряха на условията към този момент.

Лукин каза, че не очаква закупуването на ваксините да се прехвърли към частния сектор до първото тримесечие на 2023 г. "най-рано". Този ход зависи от изчерпването на договорените с правителството доставки.

Европрокуратурата разследва покупките на COVID ваксини в ЕС

Европрокуратурата разследва покупките на COVID ваксини в ЕС

Заради висок обществен интерес