Eвропейската прокуратура започна разследване на закупуването на ваксини срещу COVID-19 в Европейския съюз, съобщава "Франс прес".

Причината, посочена от институцията в Туитър, е "изключително високият обществен интерес".

На този етап обаче не се разкриват повече подробности.

Европейската комисия служи като централизиран предварителен купувач на ваксини срещу коронавирус за 27-те страни членки на ЕС, но след това държавите бяха отговорни за закупуването на доставки от този централизиран склад.

Ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен е в обтегнати отношения с омбудсмана на ЕС, защото отказа да предаде СМС съобщения от мобилния си телефон, които си е разменила с главния изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла.

След като Комисията съобщи, че не е установила никакви текстови съобщения, свързани с официално искане по въпроса, и смята, че такива съобщения са твърде краткотрайни, за да бъдат архивирани, омбудсманът Ема О'Райли заяви, че "това представлява лошо управление".

Страните от ЕС искат преразглеждане на договорите за ваксини срещу коронавируса

Страните от ЕС искат преразглеждане на договорите за ваксини срещу коронавируса

Има риск от изхвърляне на ваксини и напразно изразходване на значителни средства

ЕК осигури до 4,2 милиарда дози ваксини срещу COVID-19, за да се справи с първоначалните и предстоящите вълни на коронавируса.

Повечето от ваксините са от типа иРНК, предимно препаратите, разработени съвместно от германската компания BioNTech и американския гигант Pfizer.

Към момента 83% от населението на ЕС е напълно ваксинирано.

Относно разследването на Европрокуратурата говорител на ЕК посочи: "По отношение на темата за текстовите съобщения бих искал да подчертая, че председателят Фон дер Лайен не е уреждала договорите".

Еврокомисар: ЕС трябва да се подготви за COVID-вълните през зимата

Еврокомисар: ЕС трябва да се подготви за COVID-вълните през зимата

Препоръчва се ускоряване на бустерната ваксинация за уязвимите групи

Около 10 източни страни от ЕС установиха, че имат свръхпредлагане на ваксини в сравнение с усвояването им на своите територии.

Някои, като Полша, отказаха да платят за разпределената им доставка, поръчана чрез Комисията, което накара ЕС да настоява за предоговаряне на договорите със съответните компании.

В разгара на първата вълна на коронавируса в Европа ЕС наложи и краткотраен контрол върху износа на доставките на ваксините на AstraZeneca, която в крайна сметка бе много по-слабо усвоена от иРНК препаратите.