Държавите-членки на ЕС трябва да започнат да се подготвят сега за нова вълна на пандемията от COVID-19 през есента и зимата, каза еврокомисарят по здравеопазването Стела Кирикаидис,като предупреди, че има "тревожно увеличение" на огнищата, цитира думите й Ройтерс.

Кириакидис също заяви, че няма място за самодоволство, като обърна внимание, че пандемията не е приключила.

"За съжаление пандемията показа тревожно увеличение в няколко страни", коментира тя пред държавното радио на Кипър.

"През последните два месеца се подготвяхме за есента и зимата, напълно осъзнавайки, че следващата пандемична вълна не може и не трябва да натоварва допълнително нашите икономики или нашите общества, особено във време, когато ЕС е засегнат от войната в Украйна и инфлацията", каза тя.

Кириакидис, която е от Кипър, обясни, че Комисията е поискала от държавите-членки да ускорят бустерните ваксинации сега за лица над 60 години и такива от уязвими групи.

"Тези месеци трябва да са подготвителни... Така че нашите здравни системи да са готови за евентуални нови вълни, които могат например да бъдат комбинирани със сезонен грип", каза тя.

Бившият директор на НИЗПБ професор Тодор Кантарджиев очаква през август да дойде пикът заболели от COVID-19 и иска да се възстановят интензивните легла и да се възстановят ковид зоните. Ваксините действат 3-4 месеца след бустера. Бустерът действа за този вариант само за няколко месеца, обясни Кантарджиев.

Хората, изкарали COVID-19 преди 4-5 месеца могат да чакат новата ваксина, поясни той.

Да не се събираме много хора на едно място, е неговият съвет. Симптомите са гърлобол, хрема, отпадналост. При този вариант всеки по различен начин го кара. Инкубационният период е 3-4 дни от контакта. Някои започват само с температура.

България очаква адаптираните ваксини. Едновременно във всички държави от ЕС доставките на новите ваксини ще стартират доставките през есента. Това заяви пред БНР изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Кирилов посочи, че се очаква Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) да приключи оценката си, за да има гаранция, че ваксините, които бъдат разрешени за употреба, ще отговарят на всички изисквания.

Практиката показва, че хората с втори бустер с наличните ваксини показват доста висока ефективност и предпазват от тежко протичане, хоспитализация, смърт, изтъкна той.

489 са новите случаи на COVID-19

489 са новите случаи на COVID-19

Излекувани са 134 души. Един човек е починал